کاوش موضوع عراق
صفحه اصلی
عراق
عِراق با نام رسمی جمهوری عِراق (عربی: جُمْهُوريَّة العِرَاق، کردی: کۆماری عێراق)، کشوری در غرب آسیا و یک کشور محوری در منطقه ژئوپلیتیکی خاورمیانه است. این کشور با بیش از ۴۶ میلیون نفر جمعیت، سی و پنجمین کشور پرجمعیت جهان است. عراق یک جمهوری پارلمانی فدرال است و از ۱۹استان تشکیل شده است. عراق از شمال با ترکیه، از جنوب با عربستان سعودی، از شرق با ایران، از جنوب شرقی با کویت، از جنوب غربی با اردن و از غرب با سوریه همسایه است. این کشور همچنین از جنوب شرق به خلیج فارس راه دارد.
پایتخت و بزرگترین شهر این کشور بغداد است. مردم عراق از لحاظ قومی متنوع هستند و عمدتاً شامل عربها، و همچنین کردها، ترکمنها، آشوریها، ارمنیها، منداییها و فارسیزبانان میباشند. عراق جغرافیا و حیات وحش متفاوتی دارد. اکثر عراقیها مسلمان هستند - ادیان اقلیت شامل مسیحیت، ایزدی، شبک، زرتشتی، مندایی، یارسان و یهودیت نیز در این کشور وجود دارد. زبان رسمی عراق عربی و کردی است. دیگر زبانها همانند ترکی، آرامی نو آشوری، و ارمنی نیز در مناطق به خصوصی به رسمیت شناخته میشوند.
از اوایل هزاره ششم قبل از میلاد، دشتهای آبرفتی حاصلخیز بین رودهای دجله و فرات عراق که منطقه بینالنهرین نامیده میشود، باعث پیدایش برخی از نخستین شهرها، تمدنها و امپراتوریهای جهان در سومر، اکد و آشور شد. بینالنهرین به عنوان «گهواره تمدن» شناخته میشد که شاهد اختراعات سیستم نوشتاری، ریاضیات، زمانسنجی، تقویم، طالع بینی و قانون بود. پس از فتح بینالنهرین توسط مسلمانان، بغداد به پایتخت و بزرگترین شهر خلافت عباسی تبدیل شد و در دوره عصر طلایی اسلامی، این شهر به یک مرکز فرهنگی و فکری مهم تبدیل شد و برای مؤسسات دانشگاهی خود از جمله بیت الحکمه شهرت جهانی پیدا کرد. این شهر در سال ۱۲۵۸ توسط امپراتوری مغول به شدت آسیب دید و در نتیجه یک دوره طولانی افول با شیوع مکرر بیماری درگیر بود. در قرون بعدی، بغداد مرکز امپراتوریهای متفاوتی بود که هر کدام اثر خود را در این شهر بر جای گذاشتند. از مهمترین حکومتها میتوان امپراتوری عثمانی را نام برد که بر ایالتهای موصل، بغداد و بصره (که عراق امروزی را تشکیل میدهند) حکومت کردند. عراق محل زندگی و خاکسپاری ۶ تن از امامان شیعه است و شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و سامرا زیارتگاه شیعیان جهان است.
مساحت عراق ۴۳۷٬۰۷۲ کیلومتر مربع رتبه (۵۸ام) است. بیشتر سرزمین عراق، پست و هموار و گرمسیری است. غرب عراق کویر است و شرق آن جلگههای حاصلخیز؛ ولی بخشی از کردستان عراق (شمال شرق عراق) کوهستانی و سردسیر میباشد. همچنین عراق یکی از بزرگترین کشورهای دارای منابع نفت میباشد. این کشور دارای ۱۴۳ میلیارد بشکه ذخایر تاییدشدهٔ نفتی میباشد.
تاریخ عراق امروزی به سال ۱۹۲۰ برمی گردد، زمانی که یک پادشاهی تحت حمایت بریتانیا تحت رهبری فیصل تأسیس شد و به دنبال آن یک پادشاهی مستقل در سال ۱۹۳۲ ایجاد شد. در سال ۱۹۵۸ توسط ژنرال قاسم سرنگون شد. سپس برادران عبدالسلام عارف و عبدالرحمن عارف حکومت کردند. حزب بعث در سال ۱۹۶۸ با کودتای نخست به رهبری احمد حسن البکر و سپس صدام حسین قدرت را به دست گرفت. در زمان صدام، این کشور در جنگ ایران و عراق و جنگ خلیج فارس درگیر بود. در سال ۲۰۰۳ نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده به عراق حمله کردند و آن را اشغال کردند و رژیم صدام را سرنگون نمودند. این جنگ منتهی به یک شورش و جنگ داخلی فرقه ای شد و تا سال ۲۰۱۱ ادامه پیدا کرد.
اعتراضات ناشی از نارضایتی مداوم از دولت نوری مالکی، سرانجام به جنگی تمام عیار در عراق تبدیل شد که ائتلافی متشکل از شبه نظامیان بعثی و سنی، حمله به دولت را آغاز کردند. اوج این کارزار با حمله داعش در شمال عراق رخ داد که آغازگر گسترش سریع قلمرو و مداخله ایالات متحده بود. در پایان سال ۲۰۱۷، داعش دیگر هیچ سرزمینی در عراق نداشت. ایران علاوه بر این، با استفاده از گروههای مسلح مذهبی، مداخله و قدرت خود را افزایش داده است. درگیریهای پس از جنگ حتی در حال حاضر نیز در سطح کمتری ادامه دارد.
عراق کشوری است که تحت نظام جمهوری پارلمانی فدرال عمل میکند. رئیسجمهور رهبر کشور است، نخستوزیر در راس دولت است و قانون اساسی دو نهاد قانونگذاری، شورای نمایندگان و شورای اتحادیه را پیشبینی کرده است. قوه قضائیه آزاد و مستقل از قوه مجریه و مقننه است. عراق یک قدرت متوسط در حال ظهور با موقعیت استراتژیک در نظر گرفته میشود. این کشور یکی از اعضای مؤسس سازمان ملل متحد، اوپک و همچنین اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی، جنبش غیرمتعهدها و صندوق بینالمللی پول است. این کشور دارای پنجمین ذخایر بزرگ نفت در جهان است و مرکز پیشرو در صنعت نفت و گاز است. علاوه بر این، کشاورزی در عراق رونق دارد و بخش حیاتی اقتصاد این کشور است. پس از به دست آوردن استقلال، عراق دورههایی از توسعه اقتصادی و نظامی قابل توجه و همچنین دورههای کوتاهتر بیثباتی مانند جنگها را شاهد بوده است. گردشگری در عراق بخش بزرگی از رشد است، از جمله گردشگری باستانشناسی و گردشگری مذهبی، در حالی که این در حالی است که این کشور به عنوان یک مکان بالقوه برای اکوتوریسم در نظر گرفته میشود. این کشور در حال انجام تلاش برای بازسازی پس از جنگ با حمایت خارجی است. عراق ۸سال با ایران در جنگ بوده... بیشتر در ویکی پدیا